Waar krijg je de hoogste hypotheek?

Wie maximaal wil lenen, wil graag weten waar je de hoogste hypotheek kunt krijgen. Vergelijk daarom de banken met elkaar die de hoogste hypotheken geven. In deze blog duiken we hier dieper op in.

Bereken online de hypotheek

Tegenwoordig kun je eenvoudig berekenen hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Op basis van jouw inkomen of (of gezamenlijke inkomens als je een partner hebt) kun je een goede indicatie krijgen van wat je kunt lenen. Dit maakt het ook makkelijker om banken met elkaar te vergelijken.

 

Waar krijg je de hoogste hypotheek?

Wij vroegen ons af bij welke bank we de hoogste hypotheek kunnen krijgen volgens de eigen online berekening. We onderzochten dit met de volgende gegevens:

  • Bruto jaarinkomen: €30.000,-
  • Bruto jaarinkomen partner: €25.000,-
  • Verplichtingen (lening, studieschuld of alimentatie): geen

We kozen de 5 grootste hypotheekverstrekkers uit en berekenden de maximale hypotheek op hun website.

Berekening Maximale hypotheek Link
1. Hypotheek-Rentetarieven  €239.718,-  Berekening
2. ABN AMRO €235.436,- Berekening
3. Regiobank €234.351,-  Berekening
4. Rabobank  €234.351,- Berekening
5. SNS €230.964,- Berekening
6. ING €230.686,- Berekening

Wat een opvallend resultaat te noemen is, is het feit dat tussen de hoogste en de laagste een verschil zit van €9.032,-.

 

Verschillen hoogste hypotheek verklaard

Elke bank moet zich aan dezelfde hypotheeknormen houden. Ook gebruiken alle banken onderstaande basisberekening. Toch is de hoogste maximale hypotheek bij elke bank anders. Hoe kan dit? Om dit verschil te verklaren, moeten we kijken naar de woonquotes. Dit is een percentage van het inkomen dat voor de hypotheek gebruikt mag worden en wordt elk jaar vastgesteld door het NIBUD. De woonquotes zijn weer afhankelijk van de hypotheekrente en het inkomen. Met de woonquote-tabel bij de hand zien we dat bij een hogere hypotheekrente iets meer geleend mag worden, maar op een gegeven moment daalt de maximale hypotheek weer. Dit optimum gebruiken we voor onze berekening van de hoogste hypotheek.

Hoogste hypotheek bij 10 jaar vast

Wat ook opvalt is dat alle banken die we hebben onderzocht de hypotheek berekend werd bij 10 jaar rentevast, wat niet voor niets is. In de financieringsnorm is bepaald dat vanaf die rentevaste periode mag worden gerekend met de werkelijke rente. Deze is op dit moment lager dan de toetsrente die bij een kortere rentevaste periode moet worden gebruikt. Zet de hypotheekrente 10 jaar of langer vast, voor de hoogste hypotheek.

 

Woning ook bepalend voor hoogte hypotheek

Zo vind je dus de hoogste hypotheek. Dit betekent echter niet dat je ook daadwerkelijk dit bedrag kunt lenen. De hoogste van de hypotheek is namelijk ook afhankelijk van de woningwaarde. Je mag niet meer lenen dan de woning waard is. Enkel voor energiebesparende maatregelen wordt een uitzondering gemaakt en mag je tot 106% van de woningwaarde lenen.

 

Conclusie

Wat kunnen we uit dit onderzoek concluderen? Laten we voorop stellen dat de meeste websites vermelden dat de berekening slechts een indicatie is van het werkelijk te lenen bedrag. De hypotheekrente bepaalt, naast het inkomen, mede hoeveel je uiteindelijk kunt lenen. Uit dit onderzoek komt naar voren dat dit nogal wat kan schelen. Nu de huizenprijs stijgt en de hypotheeknormen strenger zijn geworden, kan een hogere leensom het verschil maken. Met een onafhankelijk hypotheekberekening krijg je gegarandeerd het hoogste hypotheekbedrag.