BKR-registratie en hypotheek: hoe gaat dat samen?

Je buurman, je ouders, misschien zelfs wel je financieel adviseur. Het is bijna niet te doen om iemand op te noemen die niet in het register van Bureau Krediet Registratie staat. Gelukkig is dat niet zo erg zolang die registratie positief is. Maar een negatieve BKR-registratie kan vervelende consequenties hebben als je bijvoorbeeld een hypotheek wil afsluiten. In deze blog leggen we precies uit hoe dat zit met BKR-registraties en hypotheken. Lees verder!

Wat is het BKR?

BKR staat zogezegd voor Bureau Krediet Registratie. Deze organisatie is in het leven geroepen door Nederlandse financiële instellingen met als doel het verkleinen van risico’s voor geldverstrekkers. Alle Nederlandse geldverstrekkers zijn verplicht om mee te werken aan de BKR-registratie. Zo moeten ze doorgeven hoeveel krediet
een consument bij ze heeft. En betalingsachterstanden moeten ze melden. Een bedrijf moet omgekeerd het BKR-register checken voordat ze een lening mogen verstrekken.

Als je veel leningen hebt, krijg je een lagere hypotheek en kun je een minder duur huis kopen

Bij leningen vanaf €250,- heb je een BKR-registratie. Tot eind 2016 kreeg je een BKR-registratie bij een lening vanaf €500. Dat is inmiddels €250,-. Het kan om uiteenlopende varianten van leningen gaan.

  • Rood staan op je betaalrekening
  • Een doorlopend krediet
  • Een creditcard
  • Bedrijven waar je iets op afbetaling koopt
  • Een Private lease-contract
  • Telefoonabonnementen met een gratis telefoon van boven de €250,-.

In het register staan geen studieschulden. En je hypotheek wordt pas geregistreerd wanneer je een betalingsachterstand van 120 dagen hebt.

 

Een BKR-registratie is normaal

Zoals we in het begin al konden vaststellen heeft bijna iedereen een BKR-registratie. In Nederland tellen we zo’n 10 miljoen mensen met een BKR-registratie. Ooit hebben zij dus een krediet of lening afgesloten. Dat is in principe niets bijzonders. Zolang je een BKR-registratie zonder betalingsproblemen hebt, kun je gewoon een hypotheek krijgen. Waar de hypotheekverstrekker echter wel naar zal kijken, zijn de openstaande leningen in het BKR-register.

 

Hoe meer leningen, hoe lager de hypotheek

Het geld dat je elke maand aan leningen kwijt bent, kun je niet gebruiken om je hypotheek mee af te lossen. Om die reden worden leningen afgetrokken van je maximale hypotheek. Mag je €1000,- rood staan op je betaalrekening? Dat kan al betekenen dat je €5000,- minder hypotheek kunt krijgen. Dus, wanneer je meerdere leningen hebt, krijg je een lagere hypotheek.

Alleen hypotheekverstrekkers, banken, leasemaatschappijen en gemeenten kunnen jouw gegevens opvragen bij het BKR.

 

Een negatieve BKR-registratie blijft na aflossing 5 jaar staan

Heb je een betaalachterstand van meer dan 120 dagen? Dan is de geldverstrekker verplicht om dit door te geven aan het BKR. Je hebt dan een negatieve BKR-registratie. Alleen nadat jij schriftelijk op de hoogte bent gebracht, mag een
betalingsachterstand worden doorgegeven. Zodoende kun je jouw lening alsnog afbetalen. Nádat de BKR-registratie is afgelost blijft deze nog 5 jaar staan. Dit kan natuurlijk een vervelende situatie opleveren wanneer het gaat om een klein bedrag dat snel is afbetaald. Een kredietverstrekker kan negatieve BKR-registraties niet zelf laten verwijderen.

 

Zelf uitzoeken of je een BKR-registratie hebt

Jouw BKR-registratie is niet toegankelijk voor iedereen. Alleen hypotheekverstrekkers, banken, leasemaatschappijen en gemeenten kunnen jouw gegevens opvragen bij het BKR. Organisaties als deze gebruiken de gegevens om
vast te stellen of je een nieuwe lening krijgt. Je kunt zelf ook bekijken of je een BKR-registratie hebt én of deze negatief is. Bij het BKR kun je inzage in je BKR-gegevens bestellen.