Scheiden… en het huis dan?

scheiden en hypotheek

De meeste mensen zijn gehuwd in algehele gemeenschap van goederen. Dat betekent dat bij een scheiding de partners ieder recht hebben op de helft van de bezittingen en de schulden. Een huis kun je niet verdelen, dus moet er een andere oplossing komen voor de eigen woning.

Een huis gekocht op twee inkomens moet vaak verkocht worden bij een echtscheiding. Eén van de partners gaat het waarschijnlijk niet lukken om het huis alleen te financieren. Daar komt nog bij dat de partner die het huis op naam krijgt de vertrekkende partner moet compenseren voor de overwaarde op het huis. Na verkoop wordt de hypotheekschuld afbetaald met de verkoopopbrengst en van het resterende bedrag krijgt ieder de helft.

Samen een woning bij een scheiding

Wat zijn de mogelijkheden?

De partner uitkopen

Gaat één van de partners het huis alleen op naam nemen bij het scheiden? Dan moet de vertrekkende partner gecompenseerd worden. De overwaarde is namelijk voor beide partners. Hiervoor kan de partner die in het huis blijft een extra hypotheek op het huis vestigen. Dan is weer een bezoekje aan de notaris noodzakelijk. De vertrekkende partner wordt niet meer hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de hypotheeklasten. Dat moet worden vastgelegd.

Wie moet de ander uitkopen?

Door de gestegen huizenprijzen is de kans op een overwaarde in het huis de laatste jaren groter geworden. Maar de hypotheek op het huis kan de verkoopwaarde ook overtreffen. In dat geval moet niet de vertrekkende partner gecompenseerd worden, maar juist de partner die het huis op naam krijgt. Ook als er wel een overwaarde is, hoeft uitkopen niet altijd. Het compenseren van de overwaarde kunnen partners verrekenen met andere bezittingen. De partner die afstand doet van het huis krijgt bijvoorbeeld de gezinsauto en het saldo op de spaarrekening.

Het verdelen

Samen komen
we eruit

Het verdelen van een eigen woning bij het scheiden, is redelijk complex. Er zijn meerdere afhankelijkheden waar de ‘beste’ keuze van afhankelijk is. Het meest ideale is dat één van beide in het huis blijft wonen, vooral als er kinderen thuis wonen.

Wat hierin mogelijk is, kan onze hypotheekadviseur berekenen. Je krijgt gelijk inzicht in de gevolgen van de keuzes. Wat worden de maandlasten bijvoorbeeld na het uitkopen van de partner? Bij een scheiding moeten er meer geldzaken geregeld worden. Daar helpen wij graag bij. Aan de keukentafel of bij ons op kantoor, wat je zelf het prettigst vindt.

Adriaan Postma

Financieel Adviseur

Henriette Koeleman – Bakker

Financieel adviseur

Team Postma

Nick Spaans

Financieel Adviseur

Ellen Postma

Financieel Planner

Wij nemen contact met jou op

Laat een bericht achter