Voor het eerst een huis

hypotheek voor starters

Voor starters op de huizenmarkt is het kopen van een huis en het regelen van de hypotheek nieuw. Op het eerste oog lijkt het misschien ingewikkeld, maar met een goed advies en de juiste begeleiding kom je tot de meest gunstige hypotheek die ook nog eens goed bij jou en bij jouw financiële positie past.

Maaike wilde alleen een huis kopen als starter. Als starter denk je al snel dat je alleen geen huis kunt kopen met 1 inkomen. Ook de gedachte van Maaike. Aan de keukentafel keken we samen naar haar mogelijkheden en vielen alle puzzelstukjes op de plek. Ze is nu trotse eigenaar van haar eerste woning.

een startershypotheek die bij jouw situatie past

Welke hypotheekvormen zijn er?

Starters hebben een overzichtelijke keuze. Er zijn namelijk maar twee hypotheekvormen die recht geven op hypotheekrenteaftrek, namelijk:

Annuïteitenhypotheek

Deze hypotheekvorm zorgt voor een volledige aflossing van de schuld tijdens de looptijd. De maandlasten blijven gelijk gedurende de rentevast periode. Je kunt de hypotheeklasten bijvoorbeeld voor 10 of 20 jaar vastzetten. Deze hypotheekvorm geeft in de eerste helft van de looptijd lagere maandlasten in vergelijking met de lineaire hypotheek;

Lineaire hypotheek

Ook deze hypotheekvorm zorgt voor een volledige aflossing gedurende de looptijd. Iedere maand los je een vast bedrag aan aflossing af op de schuld. Hierdoor los je sneller af dan bij de annuïteitenhypotheek. Met een lineaire hypotheek zijn de maandlasten aan het begin wel hoger, vanwege de rente over het openstaande bedrag.

een sprong in het diepe

Samen komen
we eruit

Wanneer je als starter(s) op zoek gaat naar een woning, kijken we graag vanaf het begin mee naar jouw mogelijkheden. Tegenwoordig ben je als starter (in de leeftijd van 18 t/m 35 jaar) al vrijgesteld van de overdrachtsbelasting. Maar zit je bijvoorbeeld nog met een studieschuld of heb je recht als starter op een starterslening? Dit is een gesubsidieerde lening bedoeld om starters op gang te helpen bij het kopen van de eerste woning. Het is een extra lening verstrekt via de gemeente. De terugbetalingsregeling is zeer gunstig, maar of je er gebruik van kunt maken is mede afhankelijk van jouw gemeente. Niet alle gemeenten bieden het namelijk aan.

Ben je starter en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Wij kijken graag samen met jou wat de mogelijkheden zijn in jouw of jullie persoonlijke situatie.

Adriaan Postma

Financieel Adviseur

Henriette Koeleman – Bakker

Financieel adviseur

Team Postma

Nick Spaans

Financieel Adviseur

Ellen Postma

Financieel Planner

Wij nemen contact met jou op

Laat een bericht achter