Rik Wisman (45)

Van je huurhuis, je koopwoning maken

In loondienst of als ZZP’er zul je er gelukkig niet snel mee te maken krijgen. Maar als (mede-) eigenaar van een vennootschap onder firma (vof) zijn er helaas bepaalde verplichtingen waar je aan moet voldoen voordat je een hypotheek kunt krijgen. Dus toen Rik Wisman (45) zijn huurhuis wilde kopen, was het noodzakelijk dat het bedrijf bepaalde jaarcijfers behaalde. Dit jaar kregen hij en zijn vriendin het verlossende woord.

Huurhuis in een veilige, rustige buurt

Al sinds 2013 huurt Rik het huurhuis op de Hasseler Es in Hengelo. “Sindsdien woon ik er samen met mijn twee zoontjes en na een jaar kwam mijn vriendin erbij in wonen. We kenden elkaar al best een tijdje en dan wordt het zetten van zo’n stap een stuk makkelijker. Je kent elkaar al goed en je praat er veel over met elkaar”.

“Het is een diverse buurt waar we in wonen. Aan de ene kant wat rijtjeswoningen, aan de andere kant vrijstaande woningen. Een veilige, rustige buurt om in te wonen met de kinderen. In de loop van de tijd hebben we wat opknapklusjes gedaan en nu het een koophuis is, is dat toch ook weer een ander aanzicht. In ieder geval voor ons!”

 Zoekwoorden Bedrijfsrisico’s verzekering

Van willen en niet kunnen
naar willen én kunnen

“Anderhalf jaar geleden hebben we gecheckt of het überhaupt mogelijk was om het huurhuis te kopen. We kregen een zakelijke brief terug van de woningbouwvereniging dat wij het voor een bepaald bedrag konden kopen. Om een beslissing te maken kregen we beperkte bedenktijd, maar eigenlijk wisten we het antwoord al. De jaarcijfers waren toen nog niet voldoende voor een hypotheek. Maar dat was de vraag natuurlijk ook niet, we wilden simpelweg weten of ze ervoor openstonden.

En nu… Nu konden wij het wel kopen, maar was het weer de vraag of zij het nog wel wilden… Inmiddels bleek het huis met zeker 50.000 euro in waarde te zijn gestegen. In vergelijking met de rest van de huizen viel dat gelukkig nog best mee! Zo restte ons nog maar één vraag: ‘Kunnen wij met onze huidige jaarcijfers een hypotheek krijgen?’. Mijn collega wees mij toen op Postma Financieel Advies, want Adriaan Postma zou wel raad weten met onze vraag. Zijn antwoord was gelukkig een hele duidelijke, directe ‘ja’.”

Met een koopwoning opent zich een wereld aan mogelijkheden

“Ondanks dat we al die tijd in een huurwoning woonden, staken we er best wat tijd en geld in. Wel met wat goedkoper materiaal dan je zou doen wanneer je eigenaar bent. Dus nu staat er een wereld aan mogelijkheden voor ons open en dat willen we dan ook goed aanpakken. We willen investeren in isolatie, zonnepanelen en hopelijk zit er in de nabije toekomst een nieuwe keuken in”.

“Voor de investeringen speelt er in ons achterhoofd mee dat wij met de dingen die we doen, de natuur een handje willen helpen. We moeten het tenslotte samen met de natuur doen. Daarom zit er in onze hypotheek een gedeelte voor duurzaamheidsontwikkelingen waarmee we de investeringen kunnen doen. Met een huurhuis doe je dat toch minder snel. Nu we het gekocht hebben, willen we het helemaal eigen maken en zorgen dat we de natuur zo min mogelijk belasten”, vertelt Rik.

Samenwerking zonder ‘poeh ha’

“Dat we het nu allemaal eigen kunnen maken, hebben we mede te danken aan Postma Financieel Advies. Het ging allemaal snel en makkelijk via de app of het gelukt was met de hypotheek. Meteen direct duidelijk antwoord van ‘Het is gelukt’. Het fijne aan de mensen van Postma Financieel Advies die we tot nu toe hebben gesproken, vind ik dat ze niet zulke ‘poeh ha’ hebben. Je hebt van die partijen die zichzelf graag zien, maar dat is bij Postma totaal niet het geval. Als je belt dan weten ze wie je bent en hoogstwaarschijnlijk zelfs waarvoor je belt”, sluit Rik lachend af.

benieuwd wat jij met je huurwoning kunt?

Kies voor een vrijblijvende kennismaking

 

Lees je dit verhaal en wil je graag ook graag van je huurwoning, jouw koopwoning maken? Met goed advies over de persoonlijke situatie weet je straks waar je aan toe bent. Ben je benieuwd naar wat wij je kunnen bieden? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.