Jelle de haan (46)

Van medewerker naar eigenaar familiebedrijf

Sinds Jelle de Haan (46) in september 2022 Brok Interieurbouw overnam, staat er veel op de planning. Zo is de routing in de werkplaats aangepast, zijn er zaken geprofessionaliseerd zoals 3D tekenen, productieplanning en staat er onder andere de overgang naar een gloednieuw logo met bijbehorende huisstijl op stapel.

Waar Jelle voorheen werkte bij grote multinationals en leidinggevende rollen vervulde in het MKB, is hij nu eigenaar. Maar wat maakte dat hij eigenaar wilde worden van een familiebedrijf? “Ik stapte destijds al heel bewust over naar het MKB, omdat ik meer impact wilde hebben. Maar dan ben je een keer op vakantie, kom je tot rust en merk je dat je je afvraagt: ‘Wat wil ik nu eigenlijk?’. Toen kwam echt het ondernemerschap naar voren”, vertelt Jelle.

Het ondernemerschap omarmen

Jelle: “Bij de grote multinationals en in het MKB heb ik veel geleerd en meegemaakt, maar ik merkte dat ik zelf de beslissingen wilde maken. Ondernemerschap bood die mogelijkheid, maar ik had HBO Commerciële Economie gestudeerd en nooit specifiek 1 richting gekozen. Daarnaast kom ik niet uit een ondernemersfamilie, dus ja ondernemerschap… Wat dan en hoe dan? Veel gesprekken erover gevoerd met mensen in mijn netwerk en met een bedrijfsadviseur.

“Na een leerzaam overnametraject van bijna een jaar heb ik nu invloed op het reilen en zeilen van Brok Interieurbouw. Er zijn hier ruim 30 medewerkers werkzaam en alle verantwoordelijkheden krijg je erbij. Je komt er wel achter dat je daarvoor gemaakt bent, dat je ertegen opgewassen bent, maar tegelijkertijd komen er dingen om de hoek kijken die je niet verwacht. Je staat 24/7 aan en dat is echt anders dan in loondienst.”

 

 Zoekwoorden Bedrijfsrisico’s verzekering

Geen oogkleppen ophouden

Van medewerker naar eigenaar van een bedrijf; op welke manier wil je je invloed uitoefenen? “Wat mij typeert is het vertrouwen in de mensen. Ik kom niet uit de branche, hoewel de maakindustrie in mijn hart ligt, ben ik niet de expert. Daar kun je heel onrustig van worden en oogkleppen van op krijgen, maar ik weet dat mijn mensen verdomd goed zijn in hun werk. Zij maken het bedrijf en dat vertrouwen geef ik hen. Dat geldt ook naar buiten toe naar opdrachtgevers en leveranciers. Het liefst doe ik nog zaken op de achterkant van een bierviltje, vanuit vertrouwen met elkaar het werk aangaan en ervoor zorgen dat het een mooi geheel wordt”, legt Jelle uit.

 

Vanuit vertrouwen met elkaar aan de slag

“Zo ook met de zaken waar je niet op rekent, zoals verzekeringen. Adriaan ken ik via de contactpersoon die betrokken was bij het overnametraject. Dat klikte eigenlijk meteen goed. Als ondernemer wil je dat het goed geregeld is. Bij Postma Financieel Advies wordt het gewoon geregeld en Adriaan denkt goed mee in wat er allemaal nodig is. Ik vind het mooi hoe hij overal verbindingen legt. Ook in zijn netwerk weet hij de juiste mensen aan elkaar te koppelen. Hij kijkt even wat verder, ziet de mogelijkheden en doet er dan ook wat mee. Zo hebben we er een mooi geheel van gemaakt!”

benieuwd wat jij als ondernemer kunt?

Kies voor een vrijblijvende kennismaking

 

Lees je dit verhaal en wil je graag ook graag als ondernemer stappen zetten? Met goed advies over de persoonlijke situatie weet je straks waar je aan toe bent. Ben je benieuwd naar wat wij je kunnen bieden? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.