Overwaarde vaker gebruikt voor verbouwing

In deze blog gaan we in op de voordelen die een verbouwing aan het huis bieden ten aanzien van verhuizen. Allereerst leggen we nog even kort uit wat overwaarde precies inhoudt.

 

Wat is overwaarde en hoe achterhaal ik die?

De overwaarde is het verschil tussen de marktwaarde van een onroerend goed en de hoogte van de hypotheek waarmee het is belast. In feite is jouw huis, appartement of bedrijfspand dus meer waard geworden dan de hypotheek die je er voor hebt afgesloten. Maar hoe weet je nou hoe hoog die overwaarde precies is? Die kan blijken aan de hand van een taxatie of door te kijken naar de WOZ-waarde.

 

Verhuizen heeft een prijs

Tot 2019 werd de overwaarde met name gebruikt om te verhuizen. Vaak was er dan zelfs nog financiële ruimte over om de nieuwe woning te verbouwen of te verduurzamen. Nu zien we dat dat helaas anders is. Een nieuwe woning is namelijk fors duurder geworden door de huizenprijsstijging, plus de hypotheekrente is ook nog eens flink gestegen. Dat betekent dus dat de maandlasten hoger komen te liggen. Als je dan ook nog wilt verbouwen, is de kans groot dat de overwaarde niet toereikend is. En dat betekent: eigen geld inleggen. Kortom, verhuizen heeft een prijs.

Dit beweegt veel huizenbezitters om zichzelf de belangrijke vraag te stellen: gebruik ik de overwaarde voor de verhuizing óf voor de verbouwing? De laatste tijd zien we dat steeds meer huizenbezitters kiezen voor dat laatste. In het tweede kwartaal van dit jaar werden 28.000 hypotheekaanvragen ingediend met als reden verbouwen, bijna 40% meer dan dezelfde periode vorig jaar. Maar wat zijn dan de voordelen van verbouwen in plaats van verhuizen? Die zetten we hieronder voor je uiteen.

 

Voordelen van verbouwen in plaats van verhuizen

  • We zien vaak dat huizenbezitters voldoende overwaarde hebben waardoor het niet nodig is om aan eigen geld te komen.
  • De maandlasten stijgen beperkt omdat je enkel de verbouwingskosten extra moet financieren.
  • Het bedrag dat je investeert in de eigen woning verhoogt de waarde. Vervolgens kun je meeliften op de huizenprijsstijging.
  • Je blijft in je vertrouwde omgeving terwijl je huis wel comfortabeler wordt en beter aansluit op je wensen en de huidige standaarden.
  • Wanneer je kiest voor energiebesparende maatregelen bespaar je flink op de energierekening.

Je kunt met een verbouwing veel aanpakken, maar natuurlijk niet alles. In tegenstelling tot een verhuizing blijf je met een verbouwing op dezelfde vertrouwde plek en je kunt van je huis natuurlijk geen nieuwbouwwoning maken. Maar je verbetert wel de woonkwaliteit en de aansluiting met de geldende standaarden. Al met al voldoe je dus meer dan voorheen aan het perfecte plaatje dat je voor ogen hebt. En dat allemaal zonder dat je veel eigen geld moet bijleggen. Echter, wanneer voor bepaalde aanpassingen toestemming van de gemeente nodig is, kan verhuizing een betere uitkomst bieden.