Lagere maandlasten dankzij aflossingsvrije hypotheek

Het aantal aangevraagde aflossingsvrije hypotheken neemt toe. Dit blijkt uit gegevens van het Hypotheken Data Netwerk (HDN) over het eerste kwartaal van 2022. Maar voordat we dieper ingaan op de voordelen van een aflossingsvrije hypotheek, zetten we hieronder eerst uiteen wat een aflossingsvrije hypotheek precies inhoudt.

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Wellicht zegt het u in eerste instantie nog niet zoveel. Daarom leggen we het graag nog een keer uit. De aflossingsvrije hypotheek is een hypothecaire lening zonder aflossingsschema. De lener is doorgaans verplicht periodiek rente te betalen, welke niet mag worden toegevoegd aan de schuld. De overeenkomst kan bepalen dat de lening na dertig jaar (voorbeeld) moet zijn afgelost. De lening moet zoals bij elke hypothecaire lening in elk geval worden afgelost bij de verkoop van de woning.

Bij een aflossingsvrije hypotheek wordt er gebruikelijkerwijs niet maandelijks op de lening afgelost. In plaats daarvan wordt het bedrag dat met een aflossingsvrije hypotheek geleend wordt, doorgaans afgelost door verkoop van de woning. Zolang de rente gelijk blijft, blijven de maandelijkse lasten constant. En als de rentestand laag is, zijn de maandelijkse kosten in dit geval dus ook laag.

Over het algemeen is een aflossingsvrije hypotheek niet hoger dan een percentage van de executiewaarde van de woning. Meestal bedraagt dit percentage 75%. (De executiewaarde is het bedrag dat uw woning bij gedwongen verkoop naar verwachting opbrengt.) Deze strengheid in het verschaffen van de hypotheek geeft de verstrekker de zekerheid dat de woning bij gedwongen verkoop genoeg oplevert om de openstaande schuld te kunnen innen.

Aanvragen aflossingsvrije hypotheken nemen toe

Terug naar de toenemende aanvragen voor een aflossingsvrije hypotheek. Met name 55-plussers kiezen voor het oversluiten van hun hypotheek. Dit doen ze om de laagst mogelijke maandlasten te krijgen. Het daarnet al genoemde Hypotheken Data Netwerk ziet ook steeds vaker kopers die kiezen voor een (deels) aflossingsvrije hypotheek. Dit zijn vaak 40-plussers met overwaarde, maar ook steeds vaker starters.

Verstandig besparen met een aflossingsvrije hypotheek

Door de gestegen huizenprijzen en oplopende rentestand, is een aflossingsvrije hypotheek een goed middel om extreem lage woonlasten te creëren, en deze vervolgens lang vast te zetten. Met een aflossingsvrije hypotheek creëert u vrijheid in uw portemonnee. Omdat u niet aflost is het wel belangrijk dat u verstandig omgaat met het vrijgekomen geld. U kunt bijvoorbeeld de besparing gebruiken om te sparen of vermogen op te bouwen.