Weeg je opties af en kies verstandig

Hypotheek afsluiten

Een hypotheek afsluiten doe je niet bij de eerste de beste hypotheekverstrekker. Hiervoor weeg je je opties af en kies je de hypotheek die het beste past bij jouw financiële positie. Let vooral op de hoogte van de maandlasten. Deze moeten namelijk binnen het budget passen. Je wilt vast geld over houden voor vakanties en dure hobby’s.

 Het begint met goed advies. Op het internet kun je handige lijstjes en tools vinden, maar hypotheken vergelijken is meer dan dat. Let vooral op de voorwaarden. Uiteraard kun je zelf niet alle voorwaarden doornemen en vervolgens de geldverstrekker kiezen die goed bij jou past. Voor het vergelijken van hypotheken heb je diepgewortelde kennis over hypotheken nodig. Daar komen wij in beeld.

een hypotheek die bij jouw situatie past

Welke hypotheekvormen zijn er?

Nieuwe hypotheken en haar vormen

Voor nieuwe hypotheken heb je de keuze uit twee verschillende hypotheekvormen, namelijk de annuïteitenhypotheek en de liniaire hypotheek. De annuïteitenhypotheek is de meest gekozen hypotheek. De lineaire hypotheek heeft namelijk als nadeel dat de maandlasten hoog beginnen. Bij de annuïteitenhypotheek betaal je maandelijks vaste lasten. In ieder geval gedurende de periode dat je de hypotheekrente vast zet. Heb je al een bestaande hypotheek? Mogelijk kun je de oude hypotheekvormen meenemen naar de nieuwe hypotheek.

Hoe lang zet je de hypotheekrente vast?

Bij het afsluiten van een hypotheek kies je een rentevast periode. Je kunt de hypotheekrente kort vastzetten voor bijvoorbeeld 1 of 5 jaar. Je kunt ook voor een langere periode voor zekerheid kiezen. Dat doe je bijvoorbeeld met een rentevast periode van 10 of 20 jaar. De langere rentevast periodes zorgen wel voor een stijging van de maandlasten. Aan de andere kant brengt het zekerheid met zich mee. Als de hypotheekrentes sterk stijgen de komende jaren, heb jij er geen last van. Je hebt de rente immers vastgezet voor een langere periode.

de juiste keuze

Samen komen
we eruit

Wij adviseren niet alleen, wij zorgen ervoor dat de hypotheek zo snel mogelijk afgerond is. Daarnaast regelen wij dat het geld op tijd bij de notaris op de rekening staat voor de overdracht van het huis. Heb je een hypotheek nodig of wil je jouw bestaande hypotheek oversluiten? Wij helpen jou er graag bij.

Is de aankoopprijs van jouw huis lager dan € 435.000,-? Dan heb je recht op Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De nieuwe NHG-grens neemt in 2024 namelijk toe tot €435.000 euro, een stijging van €30.000 ten opzichte van de 2023 grens van €405.000.

Voor mensen die de woning willen verduurzamen is extra leenruimte beschikbaar. Met Energie Besparende Voorzieningen is de NHG-grens in 2024 €461.100.

Adriaan Postma

Financieel Adviseur

Henriette Koeleman – Bakker

Financieel adviseur

Team Postma

Nick Spaans

Financieel Adviseur

Ellen Postma

Financieel Planner

Wij nemen contact met jou op

Laat een bericht achter