6 tekenen dat je bedrijf financiering nodig heeft
In de vorige blog behandelden we het belang van investeren in je bedrijf om te kunnen groeien. Om te kunnen groeien als bedrijf is financiering namelijk van levensbelang. Niet voor niets kiezen veel ondernemers voor financiering om hun investeringen te kunnen bekostigen. Maar wanneer weet je dat het een goed moment is om zakelijke financiering aan te vragen? Om tot een antwoord op die vraag te komen, helpen we je op weg met signalen die aangeven dat je bedrijf extra kapitaal nodig heeft.
1. Je cashflow wisselt sterk
Je kent de uitspraak vast wel: cash=king. Het is belangrijk om je cashflow effectief te beheren om zodoende als bedrijf te kunnen overleven. Wanneer je financiële planning te kort schiet, kan dit resulteren in een negatieve cashflow. Het kan voorkomen dat (bijvoorbeeld door de aard van je bedrijf) je op bepaalde momenten meer geld
uitgeeft dan er beschikbaar is. Bijvoorbeeld als je voorraad voor een jaar inkoopt of omdat je een seizoensgebonden business hebt.
Wat de reden ook is, een negatieve cashflow kan een enorme impact hebben op je bedrijf en is zeker een reden om extra kapitaal aan te trekken. De cashflow wordt vaak gezien als indicator van de levensvatbaarheid van je bedrijf. Daarom wil je dus zo snel mogelijk je cashflow opkrikken. Met bedrijfsfinanciering zoals een zakelijk krediet kun je je werkkapitaal op peil houden en lopende zaken betalen.
2. Behoefte aan uitbreiding
Kansen voor uitbreiding of expansie bieden zich al gauw aan wanneer het goed gaat met je bedrijf en je omzet groeit. Misschien wil je wel extra producten of diensten gaan aanbieden of een tweede vestiging openen. Het hangt echter af van de aard van je bedrijf welke investeringen relevant zijn. Je groeipad kan belemmerd worden wanneer je aan je maximum capaciteit zit, een perfect moment om financiering te overwegen. Vaak leveren uitbreidingsprojecten op korte termijn geen extra omzet of winst op maar met financiering kun je deze investeringen wel alvast doen. Vooral omdat ze op lange termijn weer extra omzet en geld opleveren.
3. Je zet buffers in
Een effectieve, financiële planning is de sleutel tot een succesvol bedrijf. Hoe vang je risico’s op? Deze kernvraag is een van de belangrijkste onderdelen van je financiële plan. Gezegd wordt weleens dat je als ondernemer reserves moet hebben om minstens zes maanden aan bedrijfskosten te betalen. Deze reserves kun je inzetten in slechte tijden, om goedkope voorraad in te kopen of om seizoensdalingen op te vangen. Wat heeft een goede buffer te maken met financiering? Als je continu je buffers gebruikt om te investeren, kun je later in de problemen komen. Je kunt je bedrijf in wezen beter laten groeien door geld te lenen. Zo kun je je reserves bewaren voor mindere tijden.
4. Inhuur van extra personeel
Het aannemen van nieuwe werknemers is voor de meeste ondernemers best spannend. Maar een extra paar handen kan wel het verschil maken. Zorg altijd dat je weet wat er aan omzet binnen moet komen om je personeelslasten te dragen. Zit je even wat krapper bij kas, maar denk je met een nieuwe medewerker groei te kunnen realiseren?
Sommige bedrijven gaan eerste in de kosten snijden om werknemers te kunnen aannemen, maar andere ondernemers trekken juist financiering aan om hun personeelsbestand uit te breiden. Zeker als je met extra personeel je omzet kunt vergroten, is het een goede investering in je bedrijf.
5. Innovatie omarmen
Om te zorgen dat je bedrijf blijft concurreren moet je op alle vlakken innoveren. Vooral wanneer je je bevindt op een verzadigde markt met veel grote spelers, kun je je onderscheidend vermogen vergroten door innovatie. Als beginnend ondernemer ben je vooral bezig met alles draaiende te houden. Zit je bedrijf in de groeifase? Dan bereik je het punt waarop innovatie een meer vooraanstaande plaats moet gaan innemen in je bedrijfsvoering. Zeg maar gerust dan wordt het noodzakelijk. Denk aan investeringen in onderzoek en ontwikkeling, technologie of het uitdenken van nieuwe producten of diensten. Ben je op dit punt aangekomen, dan kan dit een teken zijn om aanvullende financiering te zoeken zodat je op tijd innovatieprojecten kunt realiseren.
6. De kwaliteit van je product of dienst gaat omlaag
Om geld over te houden voor investeringen in je bedrijf kan het aantrekkelijk lijken om te besparen op materialen, arbeid of operationele kosten. Probeer dit te allen tijde te voorkomen. Je klanten merken op den duur mogelijk verschil in kwaliteit, service en uitstraling en zijn vervolgens minder geneigd terug te komen. Op de lange termijn snijd je daarmee jezelf in de vingers. Door zakelijke financiering aan te vragen, kun je de kwaliteit van je product of dienst hoog houden en zorg je dat je financiën op peil blijven.
Herken je jouw bedrijf in bovenstaande situaties? Goed nieuws, dat betekent dat je bedrijf al klaar is voor de volgende stap: een goed moment om je te gaan oriënteren op financiering en te kijken welke kredietverstrekkers bij je passen. De volgende stap is kijken naar welke type financiering het beste past bij je bedrijf. Wil je doorlopende zaken betalen? Dan kan een zakelijk krediet uitkomst bieden. Voor grote investeringen in bijvoorbeeld machines, is een zakelijke lening meer geschikt.
Recente reacties